Не, човекот не треба сѐ да проба

Лажгото Лузерот и Педерот

Една од легендите што умот му ги сервира на човекот, во форма на вистина, е дека треба се да се проба во животот. Тоа ги охрабрува луѓето да пробаат различни пороци, вклучително и разни сексуални перверзии.

Пробувањето се и сешто е опасно токму поради споменатата особина на умот да се приврзува за секакви сензации и емоции. Затоа, најголемата опасност, што секојдневно го демне човекот, лежи токму во желбата на неговиот ум да искусува се што ќе му се види интересно. А кога умот нешто ќе проба, и истото ќе му се допадне, тој ќе посака, што е можно повеќе, и почесто да го искусува тоа што му се допаднало. Впрочем, така се создаваат сите пороци на светот.

Умот оставен без контрола бескритично пробува се и сешто, и се приврзува за идеи што понатаму кај човекот создаваат забуни. Збунетиот човек, пак, решенијата во својот живот не ги заснова на здраворазумност, туку на незнаење и на случајност. Затоа, денешното решение што човек ќе го донесе во состојба на збунетост, веќе утре ќе стане нов, уште поголем проблем за него.

Нарачај ја книгата ЛАЖГОТО ЛУЗЕРОТ И ПЕДЕРOT

За 190 денари со БЕСПЛАТНА достава!